вівторок, 23 жовтня 2018 р.

СЕРЕД ПРИРОДИ, БАГАТОЇ НА ЖИВІ ОБРАЗИ, ЛЕГШЕ ДУМАЄТЬСЯ...

   Уроки повинні бути цікавими та пізнавальними. А навчати може все навкруги! Уроки на лоні природи - це живі, безцінні, фантастичні уроки. Спілкування з природою народжує і зміцнює у дитини безцінну якість, властиву людській особистості, – доброту.
Але як же дати відчути учневі радість перших відкриттів, коли він входить у дивний світ, що навколо нього? Як перетворити природу у могутній засіб виховання гуманних почуттів? І чи зможе учень засвоїти причинові зв'язки між явищами, зрозуміти залежність між природними об'єктами? Виявляється, може, і найпростішим шляхом до цього є саме спостереження. А де ще ж дитина може поспостерігати, як не на природі. Уроки "Я досліджую світ" цьому сприяють.
    Урок вдався! Діти виявляли своє захоплення природою, ділились між собою новими відкриттями, вчились помічати такі дрібниці, на які раніше не звертали увагу: порівняли пожовклий листок із його сусідом, але ще зеленим, після уроків запам’ятали запах повітря та порівняли його із ранковим, їх вразила швидкість руху мурашок, а велетенське дерево шовковиці вдалося охопити тільки всім разом.  Однозначно такі захоплення та враження підтвердили й висновки В. Сухомлинського «Серед природи, багатої на живі образи, легше думається, краще фантазується, швидше добираються слова з найтоншими відтінками»






Немає коментарів:

Дописати коментар